top of page
windows-of-opportunity-logo-kleur.png

Treeo Hout

In residence: september 2020
26 september 2020, première Akoesticum Ede

27 september 2020, voorstelling St. Michaëlskerk, De Bilt

Treeo HOUT, foto Cyrille Karam.jpg

 

Treeo Hout was het eerste ensemble dat een residency kreeg bij Akoesticum in Ede in september 2020. De premiere van hun voorstelling was op 26 september bij Akoesticum. Op 27 september speelden zij een voorstelling in de St. Michaëlkerk in De Bilt.

Muziek kan je oren strelen, muziek kruipt onder je huid. Hoe kan een patroon van toonhoogte en ritme dit bij de luisteraar teweeg brengen? Die vraag bleef rondgonzen binnen Treeo HOUT.

Met drie verschillende professionele achtergronden en een grote passie als uitvoerend musici, delen zij een fascinatie voor de connectie tussen mens en muziek.

 

Een goocheltruc uitleggen betekent dat de magie verloren gaat. Hoe anders is dat bij muziek, waar meer verdiepen de magie alleen maar doet toenemen. In dit concert komen uitleg en muzikale beleving samen. Ervaar en ontdek hoe muziek de mens raakt.

Treeo HOUT, drie jonge musici in een kleine en wendbare formatie. Bewegend langs de grenzen van repertoire en muziekstijlen, brengen zij originele programma’s vol energie. Sinds april 2016 vormen Marinda Kusters – fluit, Helmke Jansen – hobo en Thomas Dulfer – fagot, een ensemble dat met een aanstekelijk enthousiasme op het podium staat.
De drie musici hebben elkaar gevonden in een voorliefde voor het verkennen van de grenzen van de klassieke muziek, de grenzen met andere muziekgenres en de grenzen van hun eigen instrumenten.

 

Marinda Kusters ​(1989) studeerde dwarsfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Abbie de Quant waar zij in 2012 met goed gevolg eindexamen deed. In 2015 mocht zij aan hetzelfde Conservatorium haar diploma Docent Muziek in ontvangst nemen. Schooljaar 2018-2019 studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ingrid Geerlings. Naast haar conservatorium opleiding fluit, waren haar deelname aan o.a. het Ricciotti Ensemble en het Jong Nederlands Blazers Ensemble van grote waarde voor haar muzikale ambitie/identiteit.

 

Sinds 2018 is Marinda vaste fluitiste/piccoloiste bij de Nederlands Douane Orkest. Daarnaast speelt ze regelmatig als remplaçant in uiteenlopende orkesten en ensembles waaronder het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. In 2019 was ze op tournee met het LUDWIG orchestra o.l.v. wereldberoemde sopraan en dirigente Barbara Hannigan. Momenteel is Marinda bezig met het behalen van het Timani Teachers Certification aan het Institutt for Musikerhelse og Bevegelse AS te Oslo. Timani is een bewegingsstudie voor musici om de wijze waarop je je lichaam gebruikt als je speelt en zingt te optimaliseren. Als muziekdocent in het basisonderwijs is zij verbonden aan de Gemeentelijke Muziekschool Katwijk.

Marinda speelt op een Mehnert piccolo die ze mede door Stichting Eigen Muziekinstrument heeft kunnen aanschaffen.

 

Helmke Jansen (1988) behaalde haar masterdiploma hobo met onderscheiding voor ‘Expressie en Kracht’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij studeerde daar tot 2015 bij Remco de Vries en Bart Schneemann. Tevens was zij academist bij het Residentie Orkest. In de laatste fase van haar studie zocht ze actief de grenzen op met muziektheater in een intensief coachingstraject richting haar eindexamen. In de academie van het Nederlands Blazers Ensemble verkende ze de grenzen van repertoire en muziekstijlen. Sinds haar afstuderen is Helmke regelmatig als remplaçant betrokken bij verschillende orkesten in Nederland waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Phion.

 

Naast haar werk in orkesten is Helmke actief in de kamermuziek. Met verschillende ensembles speelt zij regelmatig in kamermuziekseries en festivals door het hele land en verzorgde daarnaast diverse optredens voor radio en televisie. Toch begon haar studietijd niet met muziek als hoofddoel, maar als student orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Muziek, in de vorm van een bijvak aan het conservatorium Den Haag, kwam echter steeds meer als passie op de voorgrond te staan. In 2009 waagde zij de overstap naar de voltijdstudie hobo, maar verloor de universiteit niet uit het oog. In 2014 ontving Helmke de mastertitel voor ‘Clinical Child and Adolescent Studies’ aan de Universiteit Leiden. Ook nu verdiept zij zich nog graag in het raakvlak tussen haar twee studieachtergronden. Ze schreef onder andere een thesis over autisme, muziekperceptie en muziektherapie. Helmke heeft haar Lorée althobo en Lorée hobo d’amore kunnen aanschaffen met de hulp van Stichting Eigen Muziekinstrument.

 

 

Thomas Dulfer​  (1993) studeerde aan het koninklijk conservatorium in Den Haag bij Bram van Sambeek. In mei 2018 studeerde hij af met een 10 met onderscheiding: “He succeeds in covering the full musical spectrum and shows his unique qualities as a performer” waar hij ook de prijs voor het beste eindexamen voor ontving van dat jaar. Thomas heeft zijn studie vervolgd bij Bram van Sambeek aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, waarvoor hij de Young Talent Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ontvangen.Naast de studie fagot heeft Thomas ook een bachelor in Biomedical Sciences afgerond aan Amsterdam University College en heeft hij in 2020 zijn master hart en vaat onderzoek afgerond aan de Vrije Universiteit. Thomas is actief als solist, in kamermuziek en als remplaçant bij onder andere het Balletorkest, Radio Philharmonisch orkest, Asko Schönberg ensemble, en Amsterdam Sinfonietta.

 

In augustus 2019 was Thomas de Young Artist in Residence van de Muziekzomer van Nationale JeugdOrkesten Nederland (NJON), waar hij vier producties heeft gecreëerd met onder andere het solo programma “Heartbeat” en de multidisciplinaire voorstelling “Blauwbaard”, waar dans, theater, acrobatiek en muziek samen kwamen. Thomas won reeds diverse prijzen in concoursen, waaronder de eerste prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Daarnaast heeft Thomas de Classic Young Master Award gewonnen wat bestond uit een tweejarig begeleidingstraject.

Thomas speelt op een Heckel fagot die hij mede door Stichting Eigen Muziekinstrument heeft kunnen aanschaffen.

logo-cultuurmakers-fonds.png
SEM.png
Akoesticum.jpg
KFH Staand RGB_groot.jpg
bottom of page