top of page

Muziekwerkplaats Windows of Opportunity

Call for proposals 2022

 

In 2020 ontwikkelden Stichting Eigen Muziekinstrument en Akoesticum de muziekwerkplaats-in-corona-tijd Windows of Opportunity. In september, oktober en november 2020 maakten 25 musici als solist of in ensembleverband tijdens een residentie in Akoesticum 10 nieuwe voorstellingen. 

 

De eerste editie van Windows of Opportunity was een groot succes. In het voorjaar van 2022 komen wij daarom met een vervolg. Opnieuw krijgen maximaal 25 jonge musici de kans om een nieuwe voorstelling te ontwikkelen en uit te voeren voor publiek. De kern van Windows blijft de residentieweek in Akoesticum, de begeleiding op artistiek en zakelijk vlak wordt uitgebreid tot een coachingstraject van meerdere maanden. 

 

Windows of Opportunity biedt je de mogelijk om een korte voorstelling te creëren. Geen ‘gewoon' concert, maar een voorstelling die flexibel aangepast kan worden aan veranderende omgevingen en situaties. De nieuwe voorstellingen worden vier keer uitgevoerd voor publiek. 

 

Windows of Opportunity wordt ondersteund door o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, het K.F.Heinfonds en Gemeente Utrecht. Dankzij hun bijdragen kunnen wij van mei tot en met oktober 2022 maximaal 25 musici (als solist en in ensembles) uitnodigen voor het traject, zodat 10 voorstellingen kunnen worden gecreëerd. Windows of Opportunity is een samenwerking tussen Akoesticum en Stichting Windows of Opportunity. De artistieke en projectleiding is in handen van Idske Bakker. 

 

Deelname

 

Windows of Opportunity is bedoeld voor afgestudeerde, professionele musici (solisten) of ensembles tot 30 jaar (bij ensembles de gemiddelde leeftijd). Zowel musici uit de klassieke muziek, jazz muziek, oude muziek en wereldmuziek komen in aanmerking voor deelname. 

 

Wij vragen aan kandidaten om projectvoorstellen in te dienen. Er zijn twee mogelijkheden: 

1. Open call for proposals 

Heb je een goed idee voor een voorstelling? Dan kan je een projectvoorstel indienen. Qua inhoud zijn er geen restricties. Er zijn ook geen restricties met betrekking tot de doelgroep, waarbij je er rekening mee moet houden dat de voorstellingen aan het einde van de residentieweek aan een volwassen publiek worden gepresenteerd. 

 

Wel zijn er de volgende voorwaarden:

 • de voorstelling die gecreëerd wordt, moet tussen de 25 en 40 minuten lang zijn en op verschillende speelplekken uitgevoerd kunnen worden

 • gebruik van (live) elektronica en beeldmateriaal is mogelijk. Je dient de apparatuur daarvoor zelf mee te nemen tijdens de residentie. Een eenvoudige PA en een beamer zijn aanwezig in Akoesticum. 

 • je bent volledig beschikbaar voor één van de residentieweken in Akoesticum en voor de eindpresentatie in oktober. 

 

2. Werk in opdracht

 

Dit jaar bieden wij naast de open call ook twee opdrachten aan. Twee tot drie plekken binnen Windows worden gereserveerd voor deze opdrachten. Indien je meedingt naar één van de opdrachten moet je naast de periode van de residentieweek ook beschikbaar zijn voor de genoemde speeldata. 

 

A. Singer Laren Museum

Museum Singer Laren wil voor de Zomeravond Soirees die in de tuin van het museum plaatsvinden een theatrale minivoorstelling laten ontwikkelen van max. 20 minuten, geïnspireerd op de tentoonstelling Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon. Deze voorstelling zal zes keer worden uitgevoerd, op 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 aug, 26 aug (het is mogelijk om een projectvoorstel in te dienen voor drie van de zes speeldata). Musici moeten zich kunnen verplaatsen door de tuin. Deze opdracht is voor een duo of trio. 

 

Voor het ontwikkelen van een voorstelling voor Singer Laren Museum moet je beschikbaar zijn voor de eerste residentieweek van Windows of Opportunity, van maandag 23 mei t/m zondag 29 mei.  

B. Festival Klaterklanken

Buitenfestival Klaterklanken wil voor drie festivallocaties een voorstelling laten maken rond het thema duurzaamheid waarin een muzikale verbinding wordt gelegd met de locaties. Klaterklanken vindt plaats op verschillende landgoederen en buitenplaatsen in Nederland. De voorstelling van max. 25 minuten zal worden geprogrammeerd op 17 juli (Landgoed Elswout, Bloemendaal), 23 juli (Landgoed Weldam, Markelo) en 24 juli (Landgoed De Haere, Olst). Het gebruik van elektronica is niet mogelijk.  

 

Voor het ontwikkelen van een voorstelling voor Klaterklanken moet je beschikbaar zijn voor de derde residentieweek van Windows of Opportunity, van maandag 27 mei t/m zondag 3 juni.  

 

Aanbod

Deelname aan Windows of Opportunity bestaat uit: 

 • Coaching bij conceptontwikkeling, voorafgaand aan de residentieweek, ter voorbereiding op het maakproces

 • Residentieweek met coaching door verschillende professionals

 • Presentatieplekken en publiciteit voor drie voorstellingen aan het eind van de residentieweek in Ede en Utrecht

 • Coaching op gebied van ondernemerschap in groepsverband tussen mei en november 2022, met 1 individueel coachingsgesprek 

 • Eindpresentatie van de voorstelling op dinsdag 4 oktober

 • Beeld- en videomateriaal ter ondersteuning bij de verdere verkoop van de voorstelling

 

De residentieweek bestaat uit:

- logies en verblijf (3 maaltijden) in het Akoesticum, in éénpersoonskamers, van maandagochtend tot en met zondagochtend

- repetitieruimte van maandag t/m vrijdag, gebruik van aanwezige licht-en geluidstechniek en vleugel

- artistieke coaching gedurende de residentie door verschillende coaches 

- twee openbare presentatie dagen, op zaterdag en zondag in Cultura Ede en in Theater De Berenkuil in Utrecht, met minimaal twee en maximaal drie uitvoeringen voor publiek

 

Voor de residentieweken zijn drie mogelijke perioden:

- 23 t/m 29 mei

- 13 t/m 19 juni

- 27 juni t/m 3 juli

 

Kosten en honoraria

Wij vragen voor deelname aan Windows of Opportunity een eigen bijdrage van € 450,- per persoon voor de residentieweek en de artistieke en zakelijke coaching. Via https://werktuigppo.nl/ kan je subsidie aanvragen voor een derde deel van dit bedrag. Deze subsidie moet je zelf aanvragen, nadat je geselecteerd bent en voordat de coaching begint. Mocht de bijdrage een belemmering voor deelname vormen, neem dan contact met ons op. 

 

Voor de uitvoeringen ontvang je een honorarium van € 250,- per voorstellingsdag, € 750,- per persoon in totaal. 

 

 

Pitch

Ben je niet ouder dan 30 jaar, ben je afgestudeerd en heb je een goed plan voor een voorstelling die je zou willen maken tijdens een residentie? En ben je beschikbaar voor een van de residentieweken? Stuur ons dan uiterlijk 30 maart een voorstel. Dit doe je in de vorm van een video pitch van maximaal 4 minuten. In het voorstel geef je aan:

 • wie je bent (of wie jullie zijn)

 • of je reageert op de open call of op één van de opdrachten

 • wat de kern is van de voorstelling die je zou willen maken

 • waarom het maken van de voorstelling voor jouw/ jullie ontwikkeling van belang is

 • op welke terreinen je graag gecoacht zou willen worden. Wil je werken met een regisseur, een beweging- of stemcoach, of wil je inhoudelijk sparren met een microbioloog, politiek verslaggever of radiomaker of museumcurator? Het kan allemaal. 

Voor ons is het belangrijk om in het voorstel te horen wat jouw inspiratie en motivatie is. Er wordt niet gekeken naar de vormgeving van de video. Een duidelijke opname met een telefoon is voldoende. 

 

Stuur de videoboodschap uiterlijk woensdag 30 maart via wetransfer naar info@windowsofopportunity.nl. Meld in het bericht ook voor welke residentieweek of weken je beschikbaar bent. 

 

Woensdag 6 april wordt een eerste selectie bekend gemaakt. Met deze musici/ ensembles gaan wij in gesprek om verder te praten over de plannen. 11 april wordt bekend gemaakt welke solisten en ensembles in mei en juni aan de slag kunnen. De eerste coachingsgesprekken vinden vanaf 1 mei plaats. 

 

Heb je nog vragen? Je kunt ons bereiken via info@windowsofopportunity.nl

PBCF_Logo_Tagline_oranje_RGB.png
dioraphte-logo-dark.png
Akoesticum.jpg
KFH Staand RGB_groot.jpg
logo-gemeente-utrecht-nederlands-groot-1200.png
Schermafbeelding 2022-03-16 om 18.33.05.png

werkplaats voor muziekproducties

windows-of-opportunity-logo-kleur.png

Windows of Opportunity

bottom of page