top of page
windows-of-opportunity-logo-kleur.png

Jessie Brevé & Freek Mulder

In residence: november 2020
28 november 2020, première Akoesticum Ede

29 november 2020, voorstelling Museum Speelklok, Utrecht

58441454_10161640103885142_3808448836821

 

Jessie Brevé en Freek Mulder namen deel aan de derde residentie bij Akoesticum te Ede in november 2020. De première van hun voorstelling was op zaterdag 28 november bij Akoesticum. Op zondag 29 november speelden zij in Museum Speelklok in Utrecht.

 

 

"We gaan een voorstelling maken waarin we de rationele aanpak van muziek maken willen loslaten. We zijn beide jonge muzikanten, die elke week weer met nieuwe mensen nieuwe muziek maken. Om de verwachtingen van onze collega’s en publiek waar te maken, zijn we genoodzaakt structureel, doordacht en soms academisch aan de slag te gaan. Door de huidige situatie met het coronavirus, komt er nog een extra opgave bij. We moeten flexibel omgaan met de telkens veranderende maatregelen."

Duo Freek & Jessie
Jessie Brevé (basklarinet) en Freek Mulder (contrabas) vormen een duo, waarin improvisatie centraal staat. Sinds hun ontmoeting op het conservatorium van Amsterdam, waar ze beiden studeerden, zijn ze actief in veel verschillende groepen. Beiden bewegen zich daardoor moeiteloos door veel verschillende stijlen, op verschillende instrumenten. Maar daarnaast zijn ze ook als duo actief. Ze nemen hun ervaringen uit alle verschillende contexten en bezettingen mee en vertalen die naar een intieme setting. Daarin proberen ze los te komen van het rationele en terug te gaan naar een pure, kalme beleving van muziek. Ze ondersteunen de composities en improvisaties door verschillende instrumenten te gebruiken. Het resultaat is een altijd weer boeiende voorstelling, waar een rijk palet van verschillende geluiden te horen is. 

"We gaan een voorstelling maken waarin we de rationele aanpak van muziek maken willen loslaten. We zijn beide jonge muzikanten, die elke week weer met nieuwe mensen nieuwe muziek maken. Om de verwachtingen van onze collega’s en publiek waar te maken, zijn we genoodzaakt structureel, doordacht en soms academisch aan de slag te gaan. Door de huidige situatie met het coronavirus, komt er nog een extra opgave bij. We moeten flexibel omgaan met de telkens veranderende maatregelen. Dat vertaalt zich naar veel concerten die last-minute niet doorgaan, veranderingen in publiek en podium en een andere repetitiesfeer. In deze voorstelling laten we die structuur varen. We gaan werken met composities en improvisaties, die voor het grootste deel leunen op intuïtie. We zoeken de rust op in de chaos. Daarnaast onderzoeken we onze gevoelens over de huidige situatie en het bestaan van een jonge musicus in deze tijd."

Jessie Brevé   is een opkomende Nederlandse saxofonist. Al vroeg was het haar duidelijk dat muziek haar grote passie was. Ze groeide op in een muzikaal huishouden en kwam op deze manier in aanraking met jazz muziek en de saxofoon. Tijdens haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam begon ze ook met het bespelen van de basklarinet en fluit. Op deze manier kwam ze erachter dat het experimenteren met verschillende instrumenten en hun klankkleuren iets is waar ze veel inspiratie uit put. Ze speelt deze instrumenten graag in grote ensembles maar ook in kleine, waar ze hun capaciteiten kan verkennen in improvisaties. Jessie heeft veel ervaring in het spelen met grote ensembles. Ze was lid van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en momenteel speelt ze in verschillende big bands en wordt ze vaak gevraagd bij het wereld beroemde Metropole Orkest. Ze heeft op veel gerenommeerde podia en festivals gestaan waaronder het North Sea Jazz Festival, Bimhuis, Paradiso en Lantaren Venster. Naast werken in orkesten en big bands is Jessie ook een improvisator en houdt ervan om muziek te creëren in het moment. Ze heeft zich hier dan ook veel op gefocust tijdens haar master studie. Na het behalen van haar Bachelor is Jessie aangenomen voor het prestigieuze European Jazz Master programma. Tijdens deze twee jaar heeft ze gestudeerd in Berlijn, Trondheim en Amsterdam. Door het ontdekken van verschillende muzikale klimaten heeft dit haar perspectief op muziek verbreed en voelt ze zich geïnspireerd om deze nieuw vergaarde ervaringen en kennis om te zetten in het schijven van nieuwe muziek.  

Freek Mulder is een jonge bassist uit Amsterdam. Zijn brede interesse heeft ervoor gezorgd dat hij zich verdiepte in allerlei verschillende stijlen. Daardoor speelt hij sinds zijn studie jazz aan het Conservatorium van Amsterdam in veel verschillende bezettingen. Hij doet live- en studiowerk voor Caro Emerald, Prashant Samlal, ÁSLAUG, Floatmonki en veel andere artiesten. Daar speelt hij naast basgitaar en contrabas ook veel synthbas en produceert hij muziek. Daarnaast ontwikkelt hij een duidelijke eigen stem, in duo formatie met Jessie Brevé en werkt hij aan een solo productie album in zijn thuisstudio. Met behulp van SEM kon hij dit jaar een contrabas aanschaffen.

logo-cultuurmakers-fonds.png
SEM.png
Akoesticum.jpg
KFH Staand RGB_groot.jpg
bottom of page