top of page
windows-of-opportunity-logo-kleur.png

Freek Mulder & Jonathan Szegedi

In residence: juni 2022
za 2 juli 2022, première Stadsklooster, Utrecht,

zo 3 juli 2022, voorstelling Cultura, Ede

Freek photo.jpeg
Jonathan photo.jpg

“We ontwikkelen een audiovisuele duoperformance, waarin beeld en geluid naadloos in elkaarvallen. Wat ons inspireert, is het spanningsveld tussen mens, maatschappij en technologie. De maatschappij zit vast in rigide, destructieve en zichzelfinstandhoudende structuren die haaksstaan op het menselijke en het natuurlijke. Door voortschrijdende technologische innovatie zijn wij in staat om informatie van over de hele wereld tot ons te nemen, zonder die daadwerkelijk op emotioneel niveau tot ons door te laten dringen. De hieruit voortvloeiende cognitieve dissonantie uit zich onder andere in polarisatie, wantrouwen en verlies van empathie in het publieke debat. In een poging om duiding te geven aan de chaos, zoekt de mens naar patronen in de onvoorspelbaarheid van het bestaan. Deze dynamieken vormen de inhoudelijke basis van onze performance.Vertrekkend vanuit een fel contrast, rigiditeit en drukte bewegen wij in de richting van het individu en de acceptatie daarvan in het oog van de storm.

Vanuit daar richten we de blik weer naar buiten en spannen de boog naar het uitbeelden van een samenhangend organisme dat symbool staat voor de mens: één met zichzelf en diens leefomgeving. Zowel de muziek als het beeld worden deels aangestuurd door software. De geavanceerde technologie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, benutten we optimaal. Zokunnen we beeld op geluid laten reageren en andersom. Of toeval genereren, waardoor we chaos, improvisatie en interactiviteit op een diep niveau in onze performance kunnen verankeren. Onze performance wordt zo daadwerkelijk een samenwerking tussen mens en machine.”

Jonathan Szegedi is muzikant en audiovisueel kunstenaar. Tijdens zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam volgde hij masterclasses van onder andere Peter Erskine en Mike Clarke. Verder trad hij onder andere op North Sea Jazz en Blurred Edges Festival op werkte hij onder andere met Ryuichi Sakamoto en werd hij gefeatured in de Slagwerkkrant. De drijfveer achter zijn werk is een diepe fascinatie met de complexe verhoudingen tussen mens, maatschappij en technologie. In zijn praktijk gebruikt hij zijn achtergrond in de Jazz en hedendaagse muziek als vertrekpunt voor het opzoeken van nieuwe manieren om dit spanningsveld middels kunst in kaart te brengen.

Freek Mulder is bassist en producer gevestigd in Amsterdam. Na zijn studie jazz aan het Conservatorium van Amsterdam, speelde hij bas bij talloze verschillende bands en bezettingen. Van triphop tot musicals, van moderne jazz tot indie-pop, in alle genres voelt hij zich thuis. Sinds enkele jaren is hij ook actief als bandleider van enkele bands, waarvoor hij ook muziek schrijft. Hij combineert in zijn composities zijn brede achtergrond als bassist met zijn ervaringen als producer. Zo mengen akoestische elementen zich vaak met analoge synthesizers en werken compositie en improvisatie elkaar in zijn muziek in de hand. Hij weet zijn muziek toegankelijk te houden, maar voor iedere luisteraar is er ook wat nieuws te ontdekken. Onder pseudoniem kotokid kwam 6 mei zijn debuut EP uit. Jonathan en Freek werkten al veel samen als vaste ritmesectie van onder meer Floatmonki,Áslaug en het kotokid trio. Hun beide onderzoekstrajecten binnen audiovisuele kunst en hun muzikale band kruisen op exact het juiste moment met Windows of Opportunity. 

PBCF_Logo_Tagline_oranje_RGB.png
SEM.png
Akoesticum.jpg
KFH Staand RGB_groot.jpg
bottom of page