top of page
windows-of-opportunity-logo-kleur.png

Dineke Nauta

In residence: oktober 2020
za 24 oktober 2020, première Akoesticum, Ede

zo 25 oktober 2020, voorstelling Theaterhuis de Berenkuil, Utrecht

Dineke_Nauta__©_Michal_Grycko.jpg

Dineke Nauta nam deel aan de tweede residentie bij Akoesticum in Ede in oktober 2020. 

De première van haar voorstelling Workin' was op zaterdag 24 oktober bij Akoesticum. Op zondag 25 oktober 2020 speelde zij in het Theaterhuis de Berenkuil te Utrecht.

 

 

Workin’

Saxofonist Dineke Nauta neemt de luisteraar mee op een reis van klassieke improvisatie die voert naar minimal music en een gloednieuw hedendaags cross-over werk vol jazz invloeden. Het sonore geluid van tenor- en altsax vloeit samen met drones en geluiden op een tape, gaat erin op en ertegenin. Tape en saxofoon worden verweven tot een soundscape waarin de luisteraar wordt ondergedompeld. Dineke brengt het stuk Workin’ dat componist Frans Vermeerssen voor haar schreef in première.  

 

Dineke Nauta   (1992) studeerde van 2008 t/m 2010 klassiek saxofoon in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Zij vervolgde haar studie bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2017 sloot zij met een 9,5 haar Master af in klassiek saxofoon en kamermuziek. In 2010 won Dineke een 2e prijs en de Publieksprijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland in 2011 won zij een eerste prijs. In 2016 ontving Dineke de zesde prijs in de ‘Andorra International Saxophone Competition’. Dineke speelt in het Ebonit Saxophone Quartet waarmee zij in veel gerenommeerde zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, De Singel in Antwerpen, Musikverein in Wenen, Liszt Academy Solti Hall in Budapest, het Konzerthaus in Berlijn en het Mozarteum in Salzburg speelde. Ook nam zij met Ebonit deel aan festivals en concoursen als het Verbier Festival in Zwitserland, de Dutch Classical Talent Tour en Award en won zij prijzen op internationale concoursen als het Kamermuziekconcours Almere, Orlando Concours en het Salieri-Zinetti Concours. Het kwartet studeerde aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. De debuut-cd van het kwartet ‘The Last Words Of Christ’ (Challenge, 2016) werd genomineerd voor een Edison Klassiek. Dineke maakt daarnaast deel uit van het Nederlands Saxofoon Octet met wie zij onlangs de cd ‘Canto Ostinato’ uitbracht op het label Cobra Records. In 2018 ontving Dineke een beurs van Stichting Eigen Muziekinstrument. Van 2017 t/m 2020 werd Dineke ondersteund door het Kralings Muziekfonds Stringendo.

logo-cultuurmakers-fonds.png
SEM.png
Akoesticum.jpg
KFH Staand RGB_groot.jpg
bottom of page